آموزش ویژگی های ECMAScript 6 (جلسه 1) : تاریخچه Javascript

ساخت وبلاگ
0 28 ۲۶ خرداد ۹۶

خب بالاخره وقت اون فرا رسید که ویژگی های اضافه شده به javascript در ES6 رو با هم بررسی کنیم و یاد بگیریم. در این نسخه از Javascript امکاناتی اضافه شد که در زمینه های مختلف کار رو برای ما راحت میکنن و میتونیم کاری که قبلا بصورت ترفند انجام میدادیم، بصورت مستقیم و استاندارد انجام بدیم. قبل از اینکه وارد جزئیات و ویژگی های مربوط به ES6 بشیم، بهتره که یک تاریخچه مختصر از Javascript خدمتتون عرض کنم تا بهتر بتونین با این دوره کار کنید.

اولین مرورگر معروفی که پا به میدان گذاشت، مرورگر Mosaic بود که توسط NCSA یا National Center for Supercomputing Applications توسعه داده شده و در تاریخ 23 ژانویه 1993 اولین نسخه از اون منتشر شد. اولین نسخه از مرورگر Netscape هم در تاریخ 15 دسامبر 1994 منتشر شد و به عنوان رقیب جدی برای Mosaic به فعالیت پرداخت.

در اون زمان مرورگرها خیلی ساده بودند و عملا چیزی بعنوان طراح وب نداشتیم و کارهای خیلی محدود و ساده رو میشد با استفاده از مرورگر انجام داد و صفحات اصلا داینامیک نبودند. Netscape تصمیم گرفت که صفحات وب رو پویاتر بکنه و برای اینکار آقای Brendan Eich رو مامور نوشتن زبان اسکریپت کوچکی که بتونه المنتهای HTML رو دستکاری بکنه و به صفحات وب روح ببخشه، انتخاب کرد. این زبان در ابتدا Mocha نام گرفت. این برنامه نویس وقت زیادی برای انجام این کار نداشت و سرانجام در مدت 10 روز طرح اولیه ای از Mocha بیرون داد که چیزی شبیه به زبان Schema ناقص بود و شباهت هایی نیز با Java داشت.

بالأخره نمونه‌ی اولیه زبان Mocha در ماه می ۱۹۹۵ روی مرورگر Netscape پیاده‌سازی شد. چیزی نگذشت که نام این زبان به LiveScript تغییر کرد. در دسامبر سال ۱۹۹۵ طی قرار دادی بین شرکت Netscape و Sun نام این زبان به JavaScript تغییر کرد. البته برای شرکت Sun سخت بود که زبانی را به عنوان همنشین جاوا بپذیرد که تفاوت‌های بزرگی با آن داشت.

Javascript 1.0 در دسامبر 1995 درون مرورگر Netscape Navigator 2.0 مورد استفاده قرار گرفت و در اوت سال بعد یعنی سال 1996 Javascript 1.1 همراه با Netscape Navigator 3.0 منتشر شد. در همین حال Microsoft هم برای اینکه مرورگرش یعنی Internet Explorer از Netscape شکست نخورد، زبان مشابهی رو توسعه داد و بدلیل مسائل قانونی نمی توانست از اسم Javascript استفاده کند و به همین دلیل اسم اون رو JScript گذاشت.

در اوت 1996، JScript 1.0 به همراه Internet Explorer 3.0 منتشر شد. تا این زمان هیچ استانداردی برای Javascript وجود نداشت و مشکلات و تفاوتهای زیادی در اون مشاهده میشد. یک سال بعد از اینکه Netscape Navigator 3.0 منتشر شد، زبان Javascript برای استاندارد سازی به سازمان ECMA ارائه شد. در ژوئن سال 1997 اولین نسخه ECMAScript که همون ECMAScript 1.0 بود منتشر شد. این نسخه از اکمااسکریپت بر پایه Javascript 1.1 بود. بعد از اون Nescape navigator 4.0 با Javascript 1.2 منتشر شد و در سپتامبر همین سال، Internet Explorer 4.0 با JScript 3.0 منتشر شد. نسخه‌ی 2 اکمااسکریپت تغییری نسبت به نسخه‌ی 1 نداشت و تنها برای رفع تناقضات بین استاندارد ECMA و ISO برای جاوااسکریپت بود. این نسخه در ژوئن 1998 منتشر شد.

در دسامبر سال 1999 اکمااسکریپت 3 منتشر شد و تغییرات بزرگی رو به وجود آورد و امکانات ویژه ای رو اضافه کرد. در نوامبر سال 2000 نسخه‌ی 6 مرورگر NetScape Navigator منتشر شد که از اکمااسکریپت 3 پشتیبانی می‌کرد. حدود یک سال و نیم بعد مرورگر جدیدی برپایه‌ی NetScape Navigator به نام فایرفاکس، منتشر شد که آن هم از کمااسکریپت 3 پشتیبانی می‌کرد. برای همین عملاً جاوااسکریپت در تمام مرورگرهای اصلی آن زمان پشتیبانی شد و تا امروزه هنوز بسیاری از کتابخانه‌های جاوااسکریپت برپایه‌ی نسخه‌ی 3 نوشته می‌شوند.

در سال 2000 مرورگر Internet Explorer 5 توسط Microsoft توسعه داده شد و امکاناتی که در استاندارد نبودند، به اون افزوده شد. یکی از معروفترین این موارد XMLHttpRequest بود که خیلی معروف شد و بعدها از اون بنام Ajax یاد میکردن. از اونجایی که اینترنت اکسپلورر 5 و 6 تفاوت‌ هایی با جاوااسکریپت استاندارد و سایر مرورگرها داشتند، توسعه دهندگان را تا مدت‌ های طولانی آزار می‌دادند. تا اینکه مایکروسافت تصمیم گرفت از نسخه‌ی 7 به بعد از استانداردها پیروی کند. به همین دلیل سایت های مختلف، به جای به روزرسانی و پیروی از استانداردها، از کاربران خود می خواستند از نسخه های قدیمی اینترنت اکسپلورر برای اجرای درست استفاده کنند.

در سالهای بعد بحثهای زیادی برای ارتقای ECMAScript بین غولهای بزرگ به وجود اومد و بر سر یک موضوع به تفاهم نمیرسند و به همین دلیل بود که ECMAScript 4 منتشر نشد و در سال 2009 بالاخره ECMAScript 5 با تاخیر زیاد منتشر شد و Javascript دوباره جان گرفت. این نسخه، توسعه داده شده نسخه ECMAScript 3.1 بود و به بهترین نسخه‌ی جاوااسکریپت از لحاظ پشتیبانی مرورگرها تبدیل شد. اکمااسکریپت 5 به طور کامل توسط Firefox 4 (سال 2011)، Chrome 19 (سال 2012)، Safari 6 (سال 2012)، Opera 12 (سال 2012) و Internet Explorer 10 (سال 2012) پشتیبانی می‌شود.

بعد از اون تلاشها برای توسعه Javascript ادامه داشت و تلاش بر این بود تا اون ویژگی هایی که ECMAScript 4 قصد آوردنشون رو داشت، عملی بشن. بنابراین در سال 2015 نسخه ECMAScript 6 که به عنوان ECMAScript 2015 اون رو میشناسن منتشر شد. از سال 2015 به بعد تصمیم بر این شد که انتشار نسخه های ECMAScript سالیانه باشد و هر سال نسخه مربوط به همون سال ارائه شود. مثلا در ژوئن سال 2016، ECMAScript 2016 یا همون ES7 منتشر شد و ژوئن امسال که 2017 هست، نسخه بعدی یعنی ECMAScript 2017 یا ES8 منتشر خواهد شد. یعنی همین ماهی که الان درونش هستیم باید ES8 منتشر بشه و در سال بعد هم ES9 و الی آخر. میتونین اطلاعاتی در مورد نسخه های مختلف ECMAScript رو در اینجا پیدا کنید.

برای مطالعه بیشتر در مورد تاریخچه Javascript میتونین به این لینک و این لینک مراجعه کنید.

امیدوارم از این مطلب خوشتون اومده باشه.

موفق و پیروز باشید.

یا علی

سون لرن • آموزش...
ما را در سایت سون لرن • آموزش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار 7learn بازدید : 330 تاريخ : يکشنبه 28 خرداد 1396 ساعت: 15:47

خبرنامه